Skip to content
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow KÖYÜMÜZDE YETİŞEN BİTKİLER arrow Alucra'da Yetişen Şifalı Bitkiler
Alucra'da Yetişen Şifalı Bitkiler Yazdır E-posta
Perşembe, 28 Mart 2013


Alucra'da Yetişen Şifalı Bitkiler
 

devedikeniDeğerli büyüğümüz Arif Pamuk ‘un asırlarca Uygulanmış İbni Sina’dan Terkipler, Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi, Pamuk yayıncılık ve diğer kaynaklardan araştırılan, “Alucra’da yetişen Şifalı Bitkiler”...Şifalı otların revaçta olduğu günümüzde bütün ilaçların ham maddesi bitkilerden elde edilmektedir. Şifalı bitkilerin tedavi edici gücü ile daha sağlıklı yaşayabilirsiniz. Alucra’da yetişen Şifalar Bitkiler çalışmasını Değerli Yazarımız Murat Tosun sizler için araştırdı. Devamı gelecek bu çalışmaya sizlerde katkıda bulunabilirsiniz.

ALUCRA’DA YETİŞEN ŞİFALI BİTKİLER
İlk planda tespit edebildiğimiz ve şifa için kullanılabilen bitkilerin yayın sırasına göre toplu listesi şöyledir. Bunların bir kısmının besin zincirimizde de yeri vardır.
1-Çaltı dikeni, ökse otu, sığır kuyruğu, sinirli ot, şerbetçi otu, ayrık otu.
2-Hatmigül, yapışkan otu, altın otu, civan perçemi, evelik, labada.
3-Yarpuz, (kara)hindibağ, kekik, anık, nane, papatya, ısırgan, reyhan.
4-Salep, mısır, patates, kabak, mantar, lahana, maydanoz.
5-Semizotu, ebegümeci, madımak, tere, yemlik, pazı.
6-Kuşburnu(yaban gülü), kızamık, kızılcık, orman çileği, yabani böğürtlen, ardıç.
7-Aluç, yaban elması, yaban eriği, ahlat,  meşe palamutu, söğüt, ayva.
Önemli bilgi: Mevsimine göre toplanan bitkiler gölgede kurutulmalıdır. Kökü kullanılan bitkileri kıyarak demlemek suretiyle de kullanabilirsiniz. Bitkileri peş peşe kaynatarak veya demleyerek kullanmayınız, her seferinde taze  ürün kullanınız.
1.BÖLÜM
ÇALTI DİKENİ
(Kara Çalı, Kara Diken, Kışla Dikeni ve en popüler ismiyle Kapari)
Bu bitki akarsu kenarlarına yakın yerlerde yetişen Çamoluk’ta Kelkit Çayı kenarında bolca bulunan bir bitkidir. 1.5-2.00 mt boya ulaşabilmektedir. Çamoluk’un fındıklı köyünden topladığım düğme şeklindeki tohumlu çiçek kısımlarını gösterdiğim Alucralı bir hemşerim dere kenarlarında yetiştiğini özellikle Karaağaçtan aşağıya doğru İlimsu ve Moran Deresi taraflarında da bulunduğunu belirtmişti.

alt_dikeni

Aşağıdaki fotoğraf yöremizde toplanmış çaltı dikeninin çiçeğinin kurutulmuş halidir.

kurutulmus


Halk tababetinde; meyveleri haşlanır, suyu karaciğer ve böbrek hastalıklarında iltihap kurutucu ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Tohumlarının haşlama suyu akciğer hastalıklarına (astım ve verem) karşı şifa için içilir. Yaprak ve kabuklarından hazırlanan çay karın ağrısı, ishal ve dizanteriye karşı büzüştürücü ve antiseptik olarak kullanılır.(1)  

Göğüs hastalıklarında tohumunun içini yemek çok faydalıdır. Böbrek ve mesanedeki kumları da eritir. Bu bitkinin köklerinin kabukları da kaynatılıp içilirse böbrek ve mesane hastalıklarına iyi gelir. İdrarı söktürür. (2)

-İshal için: Karaçalı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-İdrarı söktürmek için: karaçalı yaprağı az Kavak yaprağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Gastrit için: Karaçalı yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Yara ve İltihap için: Karaçalı yaprakları kaynatılıp yara ve iltihap pansuman edilir.
-Egzama ve kaşıntı için: Karaçalı dikeninin tohumları kekikle beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.
-Gözü kuvvetlendirmek için: Karaçalı dikeninin tohumları kaynatılıp göze pansuman yapılır; ayrıca balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. (3)
MUCİZE BİTKİ KAPARİNİN FAYDALARI
Cinsel Gücü Artırıcı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığına, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, Multipl Skleroz MS hastalığı (4)

Yan Tesiri: Kabızlık yapabilir.

ÖKSE OTU (Çekem)
kse_Otu


Ökseotu armut, erik, zeytin ve çam gibi farklı ağaçlarda asalak olarak yetişebilen bir bitkidir. En makbul olanı çam ağacında yetişenidir. Çam ağacının uç dallarında asalak olarak ağaca kaynayıp büyüyen dalları sarıya çalan yaprakları yeşil renkli kolaylıkla kırılabilen (gevrek) özellikte bir bitkidir. Alucra ormanlarındaki çam ağaçlarının çoğunda kolaylıkla bulunmaktadır.
Ökseotu, yöresel adlandırmalara göre, çekem, , purç, gökçe, gevele, güvelek ve gövelek adlarıyla  anılan bir bitkidir. Özellikte yüksek (hiper) tansiyon hastaları için çok önemli bir bitkidir.
Şişliklerde lapa halinde konulur. Bu bitki zeytinyağıyla mayi yapılarak saçlara sürülürse saçları besler kuvvetlendirir ve uzatır.(2)
-Tansiyonu düşürmek için: Ökseotu, zeytin yaprağı ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Öksürük ve boğmaca için: Ökseotu öğütülüp bal ve incirle macun yapılarak yenilmeye devam edilir.
-Kalp düzenleyici olarak: Ökseotu, Oğulotuyla beraber kaynatılarak soğuk olarak içmeye devam edilir.
-Çıban için: Ökseotu, sirkeyle kaynatılarak çıbanlara sürülür.
-Yara-bere için: Meyvesi ezilip yara olan yerlere sarılır.
-Tırnak mantarı için: Meyvesi öğütülüp sarı zırnıkla beraber tırnağa bağlanır.
-Sivilce ve iltihaplı yaralar için: Meyvesi sirkeyle ezilip sivilcelere sürülür.
-İdrar söktürmek için: Ökseotu, mısır püskülüyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Not: Kaynamış suyu tavuklara içirilirse hasta olup toplu telef olmadıkları gözlemlenmiştir.
Yan Tesiri:  Boncuk gibi olan meyveleri zehirlidir. Dolayısıyla fazla kullanıldığı takdirde zararlıdır. Bilinci uyuşturur. Adaleleri zayıflatır ve ishal yapar. (3)


DEVE DİKENİ
devedikeni


Sığırkuyruğu gibi yol kenarlarında ve boş arazilerde, harabelerde yetişen Alucra’da bolca bulunan bir diken çeşididir.
Halk hekimliğinde; temizlenip kurutulmuş köklerinden hazırlanan çay, soğuk algınlıklarında hararet verici; yaprak, çiçek ve genç sürgünlerinden hazırlanan çay soğuk algınlıklarında terletici ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Kök çiçek ve meyve karışımlarından hazırlanan çayı, ishale ve dizanteriye karşı faydalıdır.(1)
Deve dikeninden sirke elde edilir içilirse mideye iyi gelir; iştahı açar; hazım yaptırır. Kumları döker, cinsel gücü artırır.
Kökleri, yaprakları kaynatılıp içilirse baş dönmesine sara hastalığına iyi gelir. Balgamı çıkarır. Kandaki yabancı maddeleri temizler. Göğsü yumuşatır. Kadınların ay hallerini normalleştirir. Böbrek ve mesane kumlarını eritir.(2)
-Karaciğer yetersizliği için: Devedikeni ya da tohumları kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-Zehirlenmelerde: Devedikeni kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
-Sıtma: Devedikeni yalnız başına ya da kınayla beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.
-İştah açıcı olarak: Deve dikeni kaynatılarak balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
-Mideyi güçlendirmek için:  Deve dikeni kaynatılarak balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
-Hazmı kolaylaştırmak için: Deve dikeni kaynatılarak balla tatlandırılıp yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.
-Kuvvet verici olarak: Deve dikeni kaynatılarak balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
-Sarılık için: Devedikeni ayrıkotu köküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-Alkolikler için: Devedikeni, alkolden tövbe etmiş, fakat burnu kızarmış, yüzü kızıl tövbekârların bu alkol lekelerini giderir. Devedikeni, kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak günde 3 su bardağı içilirse alkolün tahrip ettiği karaciğeri tedavi eder kızıllık gider.
-Sütü artırmak için: Devedikeni kaynatılıp balla içilir.
-Susuzluğu gidermek için: Devedikeninin genç taze filizi soyulup yenirse susuzluğu keser tatlı ve lezizdir.(3)

SIĞIR KUYRUĞU
sgr_kuyruu


Alucra’nın hemen, hemen her köyünde yaz aylarında yetişmektedir. Genellikle yol kenarlarında ve boş arazilerde olur.
Çiçeklerinden hazırlanan çay, solunum yolları hastalıklarında göğüs yumuşatıcı, iltihap kurutucu ve balgam kesici öksürük ilacı olarak kullanılır.
Kurutulmuş çiçeklerinden içilen çay, akciğer veremine karşı içilir. Çiçekli kısımlarının, hatmi gül, ebegümeci ve devetabanı çiçekleriyle karıştırılıp hazırlanan çayı, soğuk algınlığından ileri gelen solunum yolları hastalıklarında göğüs yumuşatıcı ve iltihap kurutucu olarak içilir.
Yaprak çiçek ve köklerinden hazırlanan çay mide-bağırsak hastalıklarında ishale ve dizanteriye karşı içilir. Kurutulmuş kök ve çiçeklerinden hazırlanan çay, boğaz ağrılarında gargara yapılır. Haşlanmış çiçekleri, iltihabı kurutmak için çıbanın üzerine sarılır. Yaprak ve çiçek birbiri yerine kullanılabilir.
Yağda pişirilen sığırkuyruğunun çiçekleri; yara çıban ve bilhassa basur memelerinin üzerine sarıldığında tedavi eder. Süt içerisinde kaynatılan sığırkuyruğu çiçekleri öksürüğü ve kabızlığı önler, ter söktürür ateş düşürür. Sıkılarak elde edilen özsu göz ağrılarını durdurur. Erzurum ve Kars bölgelerinde çiçek durumundayken sebze olarak tüketilir. Ayrıca çiçekleri ipliği sarı renge boyamada kullanılır.(1)
-Astım için: Sığırkuyruğu çiçeği sinirli ot ile birlikte kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. -Balgam söktürmek için: Sığırkuyruğu çiçeği, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Öksürük, bronşit ve nezle için: Sığırkuyruğu çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Apse, çıban ve yara için: Sığırkuyruğu yaprakları az suda kaynatılıp lapası vurulur.
-Uykusuzluk için: Sığırkuyruğu çiçeği kaynatılıp balla tatlandırılarak yatmadan önce içilir.
-Yanık için: Sığırkuyruğu çiçeği kaynatılıp sıkılır, süzülerek yanıkların üzerine pansuman yapılır.
-İltihap kurutucu olarak: Sığırkuyruğu çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, mide, bağırsak ve mesane yollarındaki iltihapları kurutur.
-Egzama ve basur için: Sığırkuyruğu şahtere ile beraber kaynatılıp yemeklerden önce birer su bardağı içilmeye devam edilir. (3)
Çiçeğinin demlenerek içilmesinin prostatı erittiği de belirtilmektedir.

SİNİRLİ OT
sinirli_ot


Ülkemizin pek çok yerinde bulunduğu gibi Alucra’da da çayır ve bahçelerde otlar arasında yetişen bir bitkidir. Yaprakları salatalara katılarak da yenilebilir.
Kullanılan kısımları; yaprakları, kökü sapı ve tohumlarıdır. Dar ve geniş, karaciğer ağrıları yapraklı çeşitleri vardır.
Dar yapraklı sinirli otun etkisi taşıdığı tanen ve müshilajdan ileri gelmekte ve dahilen alımında kabızlıkta balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, iltihap giderici, idrar artırıcı ve ağrı kesici etkiye sahiptir. Ayrıca öksürük, nefes darlığı, mide bağırsak sancısı ve ağrılarda kullanılır. Solunum yollarını açıcı, karın ağrılarını dindirici, karın şişliğini alıcı olarak, mide ekşimeleri, basur, sarılık, kan tükürme ve dizanteriye karşı kullanılır. Anti-bakteriyal etkisi vardır.
Yaprakları haricen, böcek ve yılan sokmalarında, taze çıbanların olgunlaştırılmasında, kaşıntıları gidermede, cerahatli yaraların tedavisinde kullanılır. Su buharında göz banyosu yapılır, suyu diş etleri ve diş ağrısında ve boğazdaki iltihaplara karşı gargara yapılır. Solunum yolu hastalıklarından boğmaca, akciğer astımı, şiddetli balgamlı öksürük, bronşit, burun kanaması ve nezleye karşı kullanılır. Bağırsak ve mide ülserinde, börek ve safra kesesi taşlarını düşürmede istifade edilir.
Geniş yapraklı sinirli otun yaprak, çiçek ve kökünden faydalanılır. Çiçek açma zamanında yaprakları A ve C vitaminince zengindir. Hafif ateşte ısıtılmış yapraklar haricen çıban, yara ve egzama üzerine kapatılarak onların çabuk olgunlaşmasını sağlamak maksadıyla kullanılır. Tohumları idrar söktürücü olarak dahile alınır. Bütün organlarından solucan düşürmede dahilen faydalanılır. Geniş yapraklı sinirli ot yapraklarından yemek de yapılabilir.(1)
Vereme, çıbanlara, basura, fistüle ve ağız yaralarına karşı faydalıdır.
Saf suyu çıkarılarak bardak, bardak içilirse bağırsak iltihabına karşı çok faydalıdır. Basur ve akciğer kanamalarını keser.
Tohumları bal ile macun yapılıp yutulursa aynı şifayı verir.
Kökleri ve yaprakları kaynatılarak gargara yapılırsa diş ağrılarına karşı iyi gelir.
Taze yaprakları, çıbanların üzerine konursa olgunlaştırır, iltihabını temizler iyileştirir.
Köpek ısırmalarında tuz ile lapa yapılır ve yara üzerine konur.(2)
-Astım ve nefes darlığı için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Balgam söktürmek için: Sinirli ot ıhlamur ve meyan kökü ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilmeye devam edilir.
-Basur için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilir.
-Siyatik için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Ağız yaraları için: sinirli ot kaynatılıp ağız gargara yapılır.
-Diş etleri için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve ağız gargara yapılır.
-Hazmı kolaylaştırmak için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra 1’er çay bardağı içmeye devam edilir.
-Nasır için: Sinirli otun lapasının yaprağı nasıra vurulmaya devam edilir.
-Tıkanıklık çözücü olarak: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-Göz iltihabı için: Sinirli ot kaynatılır, süzülür göz pansuman yapılır.
-Yara için: Sinirli ot kaynatılıp, lapa olarak vurulur.
-Mide gastriti için: Sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.(3)
Kesiklerde kanı durdurmak için kanamanın üstüne bir tutam sinirli ot bağlanırsa kanamayı durdurur.
Yan tesiri: Mide ülseri olanlar dikkatli kullanmalıdır.

ŞERBETÇİ OTU
erbeti_otu1


Alucra’da yetişen şerbetçi otu resimde görünenin birebir aynısı değildir. Alucra’da bulunan şerbetçi otu daha çok Arda Köyü ve Moran taraflarında bulunmaktadır. Çamoluk’ta da Kelkit çayının kenarındaki bayırlarda yetişmektedir. Bu havalide ezeltere diye bilinmektedir. Alucra’da tam ismiyle bilinmemekte kekik diye Cumartesi pazarında satılmaktadır. Koku olarak kekikten daha keskin etkileyici değişik bir kokusu vardır. Uzun süre kokusuna maruz kalanlarda baş dönmesi görülebilir.

Aşağıdaki fotoğraf Arda köyüne inerken çeşmenin yakınlarındaki bayırlardan toplanmış
şerbetçi otunun çiçeklerinin kurutulmuş halidir.

 

serbetciotukurutulmus 


-İştah açıcı olarak: Şerbetçi otu kozası kaynatılarak balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
-Sindirim bozukluğu için: Şerbetçi otu kozalağı kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra 1’er fincan içilir.
-Asabilik ve sinir bozukluğu için: Şerbetçi otu oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Uyku uyuyamama sorununda: Şerbetçi otu kozalağı, kedi otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak yatmadan 2 saat önce birer çay bardağı içilir.
-Deri bakımı için: Şerbetçi otu kozalağı kaynatılıp balla krem yapılarak cilde sürülürse deriyi güçlendirir, yumuşatır, parlatır.
-Verem basilleri öldürücü olarak: Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse verem mikrobunu öldürür.
-Sarılık için: Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-Aşırı zayıflıkta: Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Şerbetçi otunun şehevi duyguları teskin etme özelliği de bulunmaktadır.(3)

AYRIK OTU
ayrk_otu


Çayır gibi otluk yerlerde bulunan ve yere yatay olarak gelişen bir bitkidir. Tarla veya bahçeyi sardığı için genelde tarla ve bahçe sahipleri bundan kurtulmak isterler. Ayrık otunun kökü şifalıdır. İyice yıkanıp topraktan arındırılması gerekmektedir. Herhangi bir yan tesiri yoktur.
Ayrık otunun kökü kaynatılarak bardak, bardak içilirse böbrek ve mesanedeki kumları döker, idrarı söktürür. Kan tükürmeyi keser, göğüs ve mideyi balgamdan temizler. Damarları genişletir kanı temizler.
3-4 gr. mesteki birer bardak ayrık otu suyu ile içilmeye devam edilirse baştaki balgamı akıtır.
İdrar zorluğunda ve yanmasında ıhlamur gibi kaynatılıp 3-5 su bardağı içilir.
Mesane iltihabında bir avuç ayrık kökü yeterince su ile kaynatılıp her gün 4-5 bardak içilir.
Böbrek kumunda kökleri kaynatılıp 15-20 gün içilmeye devam edilir.
Zehirli böcek ısırmalarında ısırılan yere lapa olarak uygulanır.
Basur kanamasında, yakılıp elde edilen külü pudra halinde bir gazlı bez ile basur üzerine konur.
Yaralarda külü yara üzerine pudra halinde uygulanır.(2)
-Susuzluğu gidermek için: Ayrık otu kaynatılıp, limon sıkılarak ya da sade olarak içilirse, yazın olan harareti ve susuzluğu giderir.
-Böbrek yetmezliğinde: Ayrık otu yalnız ve nane ile kaynatılıp içilmeye devam edilir.
-Mesane yolu iltihabında: Ayrık otu tek başına ya da papatya ve kekik gibi bitkilerle kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse mesane yollarını temizler iltihapları kurutur.
-Karaciğer yetersizliğinde: Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Kan temizleyici olarak: Ayrık otu kökü tek başına ya da kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Şişmanlık için: Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı ılık olarak içilmeye devam edilir.
-Sarılık için: Ayrık otu kökü tek başına ya da kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
-Balgam için: Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak aç karnına içilmeye devam edilir.
-Gastrit İçin: Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Köpekler mideleri rahatsızlandığında bu otu yerler.
-Tıkanıklıkları açmak için: Ayrık otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak aç karnına içilmeye devam edilirse böbrek, dalak, karaciğer tıkanıklıklarını açar.(3)
-Ayrık otu kökünün kaynatılarak elde edilen suyunun kireçlenmeyi çözmede de faydalı olduğu şeklinde halk tababetinde bilgi bulunmaktadır.
Faydalı bilgiler: Aşırı kabızlık sıkıntısı çekenler bir ay boyunca sabahları aç karnına bir adet kivi meyvesi yerlerse biiznillah bu sıkıntılarına şifa bulabileceklerdir.
Hazırlayan Murat TOSUN

KAYNAKLAR:
1-Lokman Hekimden Günümüze Bitkilerle Sağlıklı Yaşama, Doç.Dr. Hüseyin KOÇ, T.C.Kültür Bakanlığı, Kültür Eserleri sayı 2883
2- Asırlarca Uygulanmış İbni Sina’dan Terkipler, Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi, Arif PAMUK, Pamuk yayıncılık
3-Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası, Mustafa ÖZER Bürde Yayınları, Fatih-İst.
4-.www.mailce.com/kapari-bitkisi-nerelerde-yetisir.html


Arif Pamuk Kimdir

1945 senesinde Giresun/Alucra ilçesine bağlı Yükselen köyünde dünyaya geldi. On yaşından itibaren Pamuk Hoca namıyla anılan babasının peşinden il il dolaştı. Delikanlı yaşları Beykoz'da geçti. Orta öğrenimini yarıda bırakıp din öğrenimine ağırlık verdi. Bu arada okul tahsilini de dışarıdan tamamladı. İstanbul'un çeşitli camilerinde on altı yıl imamlık ve müezzinlik yaptı. Ömrünün büyük bir kısmını bitkilere vakfetmiş bir din arifpamuk
adamının şifalı bitkiler konusuna olan ilgisinin nereden geldiğini kendi ağzından dinleyelim:" Yanında din eğitimi gördüğüm Fatih dersiamlarından Hacı Osman Akfırat Efendi'ye şifa arayan hastalar gelirdi. O da bitkilerden tedavi reçeteleri yazardı. Köy çocuğu olduğum için bütün bitkiler bana bilindik gelirdi. Onun reçetelerini not almaya başladım. Merakım arttıkça bu, Hoca Efendi'nin de dikkatini çekti. Kütüphanesindeki bitkiler üzerine olan bütün eserlerini bana hediye etti. Ben de İbni Sina, Davudi Antaki, Akil Murat, İbni Baytar, Taberi ve Tarsusi gibi daha birçok hekimin eserlerini inceledim. Bitkilerin " kocakarı ilaçları" şeklinde hafife alındığı dönemlerde tüm birikimlerimi okuyucularımla paylaştım. Sözün özü bu bilgiler bana ait değil; benim yaptığım bin yıl önce yaşamış hekimlerle okuyucu arasında köprü olmaktır."
Bitkilerle ilgili ilk eserini 1970'de çıkardı. Daha sonra peş peşe bu konuda halkımızın büyük rağbet gösterdiği eserleri yayınlanan Arif Pamuk, çok uzun emekler harcayarak hazırladığı eserlerini liyakatsiz birtakım insanların taklit ederek çıkarmaları sonucu bir müddet çalışmalarına ara verdi. Bugüne kadar şifalı bitkilerle ilgili 13, dini içerikli yüzlerce kitabı yayınlanan Arif Pamuk, piyasadaki yüzlerce kitaba kaynaklık etmektedir. Arif Pamuk evli ve dört çocuk babasıdır.

http://www.pamukyayincilik.com

 
Son Güncelleme ( Pazar, 02 Haziran 2013 )
 

Gençlik Kolu Faaliyetleri

KURU EKMEK
ImagePEKSİMET
Kepekli undan mayalı olarak yoğrulur. Küçük somun büyük-lüğünde yumaklar alınır, bu dörde bölünür. Parçalar birbirinden ay-rılmaz, pişerken “içini çeksin” hamur olmasın diye. Piştikten sonra kavrulması için fırının soğuması gerekir. Fırının tavı şöyle ölçülür. Bir kimse fırının içine elini sokar kırka kadar sayar. Eğer eli dayanıyorsa tamam demektir. Yaklaşık iki gün fırında kalır, ara sıra karıştırılır. İyi pişmeyen ve kurumayan peksimetlerin içi düğüm düğüm olur ki makbul sayılmaz.
 
Lahana Çorbası Diyeti
ImageHedef: 1 haftada 3-4 kilo.
Günlük kalori: 800 Kcal

Diyet boyunca kesinlikle ekmek, alkol, soda ve meşrubat alınmamalı. İstenildiği kadar çorba içilebilir. 7 günden fazla uygulamayın
Yağ yakıcı çorba bu diyetin anahtarıdır ne kadar çorba içerseniz okadar çok kg verirsiniz.
Kızartılmış sebzeler yasaktır. Et yerine haşlanmış veya fırınlanmış ve derisi çıkartılmış tavuk da yiyebilirsiniz.

 
KARBONAT DEYİP GECME
Image
Karbonatın Kullanımı:
 
 
1) Bir büyük bardağa 2 tatlı kaşığı karbonat atıldıktan sonra üzerine az az kaynar su dökülerek köpürtülür ve karbonatın suda iyice çözülmesi sağlanır.
 
 

 
 
2) Sonra üzerine normal su dökülür, karıştırılır ve içilir. (Su sıcak geliyorsa soğumaya bırakılır ve öyle içilir).
 
Yemlik Otu ve Faydaları
Image

Yemlik Bitkisi Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Kullanılır:

Yemlik Nedir:

Yemlik bitkisi İskorçina familyasından şifalı bir bitkidir.Yemlik vitamin ve mineral bakımından zengin olan bir bitkidir. Yemlik bitkisinde, A , C , E , B2 , B6 vitaminleri ve demir, kalsiyum mineralleri bulunur. Bu vitamin ve minerallerin yetersizliğinde çok faydalıdır.


 
İğdenin Faydaları
Image
İğdenin Faydaları: Halk arasında başta bağırsak bozuklukları ve ağız pasını gidermek için kullanılırken, ishali de önlüyor. Bu lezzetli meyvenin çiçeklerinin kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmesinin egzama, öksürük ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği belirtiliyor. İğde ağaçlarının ayrıca, haziran ayı başlarında açtığı çiçeklerini koklamak da zihne kuvvet ve açıklık verdiği kaydediliyo
 
Kuşburnu Bitkisinin Faydaları ve Zararları
Image
 
Buğdayın Faydaları
ImageHayatımızın her evresinde beslenmenin esasını oluşturan, hepimizin yaygın olarak kullandığıbuğdayın faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir. En önemli gıda maddesi olarak kullandığımız ekmeğin meydana gelmesinde büyük rol oynayan buğday, birçok gıda ürünlerinin de oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Buğday çimi, kanser gibi ölümcül hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde son derece etkili. Sıvı oksijenle dolu olan buğday çimi, acıbadem ve kayısı çekirdeği, doğanın en güçlü anti kanseri olan ‘laetril’ içeriyor. İşte buğday çiminin bilinmeyen faydaları…
 
Alucra'da Yetişen Şifalı Bitkiler
ImageDeğerli büyüğümüz Arif Pamuk ‘un asırlarca Uygulanmış İbni Sina’dan Terkipler, Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi, Pamuk yayıncılık ve diğer kaynaklardan araştırılan, “Alucra’da yetişen Şifalı Bitkiler”...Şifalı otların revaçta olduğu günümüzde bütün ilaç...
 
Arpanın Faydaları
ImageArpa tek yıllık, her yıl yeniden tohumlanarak yetiştirilen bir bitkidir. Ortalama 1 metre kadar büyüyebilen bitkin insan ve hayvan beslenmesinde yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Arpanın tohumları ve çimen kısmı ayrı ayrı kullanılmaktadır.
 
Isırgan Otunun Faydaları Bilimselleşti
ImageIsırgan otunun ülseri önlediği, yaraları iyileştirdiği, ağrı kesici özelliğinin olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.
 
Madımak Otu ve Madımak Otunun Faydaları
ImageMadımak otu bahar aylarında kendiliğinden yetişen ve özellikle doğu anadolu bölgesinde görülen bir bitki türüdür. Yemeği yapılabileceği gibi kurutularak çay yapılmasıda mümkündür. Madımak kendiliğinden doğada yetişir ve üretmek için bir çaba gerektirmez. İçersinde tanen, nişasta, glikoz ve uçucu yağ içermektedir. Madımak yumuşak bir bitkidir, pembemsi renkte çiçekleri vardır.
 
Ahlat ( Yaban Armudu) faydaları
ImageHemen her ülkede ve bölgede yetişir.
* Beyaz ve siyah olanı vardır.
* Ayrıca smi (çin) ve sicistani cinsi vardır. Dikenli bir ağaçtır.
* Meyveleri kurutulup kullanılır. Ahlat (yaban
 
PATATESİN FAYDALARI
Image

Patatesin Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl kullanılır:

Çok çeşitli leziz yemeklerini yaptığımız Patates diğer ismi ile solanum tuberosum, Patlıcangiller familyasından faydalı bir sebzedir. Yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir. Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardır. İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur.


 
BİZİM LAHANANIN FAYDALARI
ImageDeğerli okuyucu, size bugün öyle bir sebzeden bahsedeceğim ki, bu nimetin hikmeti saymakla bitmez. Yeter ki, onu ne zaman ve neye karşı kullanacağınızı biliniz... Bana sorsalar, “İnsan sağlığı üzerinde etkili olan en önemli üç sebzeyi önem sırasına göre sıralayınız” diye. Cevabım, birincisinden üçüncüsüne kadar hep beyaz lahana olurdu. Dördüncü ve beşinci sırayı brokoli ve kereviz alırdı. Beyaz lahana çok yönlü bir sebzedir. Onu her araştırmaya başladığımda yepyeni bir özelliğini buluyordum. Halen de araştırdı-ğım bir sebzedir. Onun kürünü yapmaya başladıktan sonra birkaç gün içerisinde vücudunuzdaki değişikliğin farkına varabiliyorsunuz. İçeriğinde öylesine güçlü etkin maddeler ki, işte bunlardan birkaç tanesi; u-vitamini, diindolmetan, izotiyosiyanat, glucoiberin, folacin, crocetin...

 
Her derde deva kızılcık meyvesi
ImageKızılcık, sonbaharın habercisi olan bir meyvedir. Eylül ve ekim aylarında meyvelerini verir, havalar iyice soğuduğunda ise sessizce yapraklarını dökerek tohuma çekilir. Karadeniz'de ve İstanbul'un Karadeniz'e yakın yamaçlarında kızılcık bol miktarda yetişir. Ağustos sonunda açan çiçekleri sarı, meyvesi ise koyu kırmızı renktedir. Tadı ekşi ve mayhoştur. Yararları saymakla bitmez! Meyvesi, yaprağı, ağacının kökü, gövdesi, kabuğu tümüyle şifalıdır. Bu köşeye neden konu olduğunu soracak olursanız, kızılcık en önde gelen anti- aging gıdalardan biri olduğu için, dikkatinizi çekmek istedim
 
ALIC'IN FAYDASI
Image

Diğer İsimleri : Ekşimuşmula, Barutağacı, Yemişen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine

Botanik Bilgi : 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir.Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor.Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.


 
FAYDALI BİTKİLERİMİZ
Image
 

Mobil Aidat

Mobil Aidat

Üye Girişi

Üye Girişi

Atatürk Köşesi

Duyurular



DÜĞÜN GÜNLERİ

DÜĞÜN NİŞAN GÜNLERİNİZİ BURDAN YAYINLAYALIM



Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
nuri
selaattin SÜLEYMANOĞLU'NA HAYIRLI UĞURLU
Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Kaybettiklerimiz

Sanal Mezarlık

Chat

Herkes burada, sen neredesin?
Chat
Chat için üye girişi yapmalısınız!
Üye Ol

Okuyucu Yorumları

  • Allah kabul etsin. Makamı Cennet inşallah.
  • Bir iğdecikli olarak O'nunla gurur duyuyorum. Rabb...
  • okun duğunu bilelim her okuduğun haberin altına yo...
  • öncelikle başkanımıza ve ekibine başarılar dilerim...
  • EY ALUCRALIYIM DİYE GEÇİNEN İSTANBUL DA YAŞAYANLAR...

Dinimiz İslam

Kur'an-ı Kerim Dinle






































































































































































 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi