Skip to content
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Askerlerimiz arrow Isırgan Otunun Faydaları Bilimselleşti
Isırgan Otunun Faydaları Bilimselleşti Yazdır E-posta
Perşembe, 29 Kasım 2012
Isırgan otunun ülseri önlediği, yaraları iyileştirdiği, ağrı kesici özelliğinin olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.


Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhami Gülçin, ısırgan otunun ülseri önlediğini, yaraları iyileştirdiğini, dirençli mikroorganizmaların yayılmalarınını bile engellediğini ve ağrı kesici özelliğinin olduğunu, yaptığı çalışmayla bilimsel olarak kanıtladığını söyledi.

Gülçin, ısırgan otunun çeşitli faydalarının olduğunu ancak bunların çoğunun bilimsel olarak ispatlanıp, bir yerde toplanmadığını dile getirdi. Isırgan otu üzerine Türkiye'de yapılan çalışmaların çok ses getirmesine rağmen bunların bir veriye dönüştürülemediğini, hep kağıt üzerinde kaldığını savunan Gülçin, “Ben de doktora tezimde tüm bu çalışmaların derlenmesiyle birlikte ısırgan otu üzerine bilimsel bir çalışma yaptım. 5 yıl süren doktora çalışmamda, ısırgan otunun bazı faydalarını, özellikle bilimsel olarak ispatladım” dedi.

Çalışmalarında, ısırgan otunun antioksidan aktivite, anti-mikrobiyal aktivite, radikal giderme, ülser giderici (anti-ülser) ve ağrı kesici aktiviteler üzerinde durduklarını anlatan Gülçin, daha sonra geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmayı gerçekleştirirken farmakologların deneyimlerinden de yararlandıklarını vurguladı. Isırgan otunun mükemmel, sağlık açısından önemli bir bitki olduğunu ifade eden Gülçin, ısırgan otunun Anadolu kültüründe de bol miktarda kullanıldığını belirtti.





Isırgan otunun çok dirençli mikropların bile yayılmasını engellediğini ileri süren Gülçin, şunları kaydetti:

“Sağlık açısından bu kadar faydalı olan ısırgan otunun bir avantajı da Anadolu topraklarında bol miktarda bulunmasıdır. Halk arasında kullanımı yaygındır. Isırgan otu salatalarda kullanıldığı gibi ısırgan çayları, yemekleri de vardır. Bizim yapmış olduğumuz bu çalışmada ısırgan otunun antioksidan etkisi yanında, mikroplara karşı öldürücü etkisi ve ülsere iyi geldiğini tespit ettik. Ülser yapılmış farelere ısırgan otu özütünü oral olarak verdik. Bunun sonucunda ülser hastası farelerin iyileştiğini gözlemledik. Böylece ısırgan otunun ülser hastalığına iyi geldiğini tespit ettik. Ülseri yüzde 68 oranında engellediğini ispatladık.”

Gülçin, “Stafilokok ailesi çok dirençli bir mikrobiyal ailedir. Isırgan otunun bu mikroorganizmaların büyümesini engellendiğini ve antikandidal özelliğinin de etkili olduğunu gözlemledik. Standartlarla kıyasladığımız zaman ısırgan otunun anti-mikrobiyal özelliğinin gayet iyi olduğunu gözlemledik” diye konuştu.


Ağrıyı yüzde 62 oranında engelliyor
Yaptığı çalışmada, ısırgan otunun ağrı kesici özelliğini ortaya koyan Gülçin, “Çalışmamızda, ısırgan otunun ağrı kesici özelliği olduğunu kanıtladık. Deney hayvanları üzerinde yapılan diğer bir çalışmada kuvvetli bir ağrı kesici olarak ağrıyı yüzde 62 oranında engellediği belirlendik. Isırgan otunun ağrı kesici özelliği halk arasında fazla bilinmemekte” şeklinde konuştu.

Isırgan otu deyince halkın aklına ısırma özelliğinin geldiğini dile getiren Gülçin, “Isırgan otunun ısırma özelliğinin karınca asidinden kaynaklandığı söyleniyordu. Halk arasında da ve bilimsel alanda da yanlış biliniyordu. Ancak yapılan bilimsel çalışmalarda, ısırgan otunun yapraklarında bulunan histamin molekülünden kaynaklandığı tespit edildi” dedi.
Ülkemizde çok yaygın olan ısırgan otunun Anadolu'da 3 çeşidinin bulunduğunu anlatan Gülçin, özellikle Urtica dioica türünün bahçelerde, duvar kenarlarında bol miktarda bulunduğunu belirterek, bu türün tüketilmesini önerdi.
Isırgan otunun dişi ve erkeğinin de ayrı bitkiler olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gülçin, şöyle konuştu:

“Özellikle bahar aylarında çıkan ısırgan otunun çok daha şifalı olduğunu söyleyebiliriz. Sonradan çıkan sürgülerde bazı bileşiklerin ve özelliklerinin olmadığını gözlemledik. Bu özellikler daha çok baharın çıkan ısırgan otunda bulunur. Bahar aylarında çıkan ısırgan otu toplanarak, gölgede kurutulup, çay, salata ve yemeklerde kullanılabilir. Taze olarak da tüketilebilir. Günde çok tüketmek yerine, her gün azar azar tüketilmesi daha faydalıdır.”

Çok sayıda hastalığa iyi geliyor

“Kullanmamız gereken ısırgan otunu diğerlerinden ayırt etmek için elimizi vurduğumuzda acı hissettiğimiz ısırgan otu, bizim aradığımız ısırgan otudur” diyen Gülçin, ısırgan otunun çok sayıda hastalığa iyi geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Yaptığımız çalışmada, ısırgan otunun ülseri önlediğini, yaraları iyileştirdiğini, çok dirençli mikroorganizmaları bile yayılmasını önlediğini ve ağrı kesici özelliği olduğunu bilimsel olarak kanıtladık. Ülser ve harici yaralarda kullanılabilir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Yaraları iyileştirmek için kullanılacaksa, havanda biraz dövüp, sıvılaşır bir hale geldiğinde yaranın üzerine sürmeliyiz. Çünkü ısırgan otunun çok iyi anti-mikrobiyal bir özelliği var, bu özelliği sayesinde yaraları iyileştiriyor.”

Bir araştırmacı olarak, ısırgan otunun faydalarını bilimsel olarak ispatlayabilmek için çalışmasını 5 yıl boyunca sürdürdüğünü anlatan Gülçin, Anadolu'da bol miktarda bulunan ısırgan otunun, hazır çaylar yerine, taze olarak toplandıktan sonra gölgede kurutularak ya da taze olarak kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
Isırgan otunun ülkemizde bol miktarda bulunduğunu, aktarlarda da çok ucuza satıldığını anlatan Gülçin, yıl boyunca günlük azar azar tüketilmesini önerdi.

Isırganın ilaç sektöründe yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Gülçin, “Tıpta haplaştırılmış bileşenlerin kullanılması yaygındır. Almanya ve Hollanda'da ısırgan otundan elde edilen lifler, tekstil ürünleri olarak kullanılıyor. Yüzde 100'e yakın hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır ve rahat bir şekilde giyilmektedir” diye konuştu.
Doç. Dr. Gülçin, ısırgan otunun uygun kullanıldığı zaman hiçbir yan etkisinin bulunmadığını ifade ederek, günlük çok fazla kullanıldığı zaman bağırsak temizleyici özelliğinden dolayı müshil etkisinin olabileceğini dile getirdi.

Isırgan üzerine yaptığı doktora tezini 5 yılda tamamlandığı ifade eden Gülçin, “Isırgan üzerine yaptığım çalışmam, endemik ve halk arasında kullanılan bitkilerle ilgili bilimsel çalışmaların yayımlandığı 'Journal Of Etnopharmacology' dergisinde, yine çalışmamın ikinci ayağı olan enzimile ilgili kısmı ise “Journal Of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry' dergisinde yayımlandı” diye konuştu.






sırgan otu“nun kullanım şekilleri, faydaları ve kullanım amaçları doktor “Ender Saraç” tarafından aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

Son yıllarda “Isırgan otu” hakkında yeni bilgiler edinilmekte olup, yeni faydalarınıda öğrenmekteyiz. Geleneksek olarak çok çeşitli amaçlarla kullanılan ısırgan otu yeni bilimsel araştırmalar sonucunda ısırgan otu ekstresinin idrar yolu hastalıkları ve prostat sorunu yaşayan hastalara yardımcı olduğu ve antiviral etkileri olduğu keşfedilmiştir. Ayrıca ısırgan otu bağışıklık sistemini güçlendirerek böbrek taşı oluşumuna büyük ölçüde önlem olduğu kanıtlanmıştır. Bu yüzden ısırgam otu idrar söktürücü olarakta kullanılmaktadır. Fakat en önemli ve eski kullanım alanı olarak antitümör etkisi ile ilgili bilimsel bir kanıt henüz bulunamamıştır. Isırgan otunun içeriğindeki yüksek demir oranı kemik iliğini uyararır ve kansızlığa (anemi) karşı faydalıdır.





Isırgan otu ve Tohumu Hakkında Genel Bilgiler

Isırgan otu ve ısırgan tohumu şifalı bitkiler içinde etkin bir yere sahiptir. Yüksek oranda da A ve C vitaminleri içerir. İse tam otunun hem kökü hem yaprakları hem de tohumu birçok hastalıkta bitkisel tedavisi amaçlı kullanılır.

Isırgan otu ve Tohumu Yararları (Faydaları)

  • Isırgan otu ve tohumu karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve pankreas salgılarını uyarır.
  • Isırgan otu ve tohumu Egzama hastalığını tedavi eder.
  • Isırgan otu, böbrek ve mesanede taş ve kum oluşumunu engeller
  • Kan dolaşımını hızlandırır

 

  • Isırgan otu idrar yollarındaki iltihaplanmalar söker
  • Kabız olunduğu zaman, içilen bir bardak ısırgan otu çayı kabızlığı söker
  • Soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklara karşı, ısırgan otu tedavi edici özellik gösterir
  • Vücutta oluşan ödemleri yok eder.
  • Mide ağrılarına, ülsere ısırgan otu faydalıdır
  • Birçok alerji türüne karşı, ısırgan otu vücudunuzu korur
  • Romatizma ağrıları ve gut hastalığına karşı ısırgan otundan faydalanabilirsiniz

Isırgan otu ve Tohumu Zararları

 

Midesi çok hassas olan insanlar ısırgan otundan dahası olabilir

Isırgan otu ostorejen hormonunu yavaşlatır. Bu nedenle menopoza girmiş kadınların ısırgan otundan uzak durması gerekir

bunun yanında Hipoglisemi hastalığı olan kişiler ısırgan otunu doktora tanışmadan kullanmaması gereklidir.

Kemoterapi – ışın tedavisi tedavisi gören kişilerin Trombozit seviyesi düşük olması halinde Isırgan otu ve tohumunu kullanmaması gerekir.










Son Güncelleme ( Pazar, 02 Haziran 2013 )
 

Askerlerimiz

ONURCAN YAYIKCI ASKER OLDU

ImageOnurcan Yayıkcı Amasyada Asker

 
ENES ASKERE GİDİYOR

Image ENES KARACAYIR ASKERE GİDİYOR

 
ASKER OSMAN

 Image OSMAN YAYIKCI ASKER OLDU

 
YALCIN VERMES ASKER OLDU

Image MEHMET VERMEZİN OĞLU YALCIN CAVUŞ TALİMGAHINDA

 
METİN ASKER OLDU
 Image METİN PACACI AMASYADA ASKER OLDU
 
MESUT AĞCA DA ASKER
Image MUSTAFA AĞCA'NIN OĞLU MESUTTA DENİZCİ
 
RAMAZAN YAYIKCI ASKER OLDU
HÜRMÜSGİLİN RAMAZANDA ASKER
 
MEHMET AĞCA ASKERE GİDİYOR
Image MEHMET AĞCA ASKER GİDİYOR
 
ALİHAN YANIKDAĞ ASKER OLDU
Image YÜCEL YANIKDAĞ'NIN OĞLU ALİHAN ASKER OLDU
 
EMRE AĞCA ASKERDEN DÖNDÜ
Image  HACIGİLİN EMRE ASKERDEN DÖNDÜ
 
HACI GİLİN EMRE ASKER
Image  HACIGİLİN AYDIN AĞCA NIN OĞLU EMRE ASKERE GİDİYOR
 
YAVUZ AĞCA ASKERE GİDİYOR
Image  YAVUZ AĞCA 7 KASIM 2013 ASKERE GİDİYOR
 
OĞUZ AĞCA YA HAYIRLI TESKERELER
Image OĞUZ AĞCA ASKERDEN DÖNDÜ
 
Askerlerimiz

AskerlerimizYeni askere gidecek olanlar, askerden döncecek olanlar, askerlik yapacağı yerler ve daha bir çok detayı bu bölümde bulacaksınız.

 

Mobil Aidat

Mobil Aidat

Üye Girişi

Üye Girişi

Atatürk Köşesi

Duyurular



DÜĞÜN GÜNLERİ

DÜĞÜN NİŞAN GÜNLERİNİZİ BURDAN YAYINLAYALIM



Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
nuri
selaattin SÜLEYMANOĞLU'NA HAYIRLI UĞURLU
Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Kaybettiklerimiz

Sanal Mezarlık

Chat

Herkes burada, sen neredesin?
Chat
Chat için üye girişi yapmalısınız!
Üye Ol

Okuyucu Yorumları

  • Allah kabul etsin. Makamı Cennet inşallah.
  • Bir iğdecikli olarak O'nunla gurur duyuyorum. Rabb...
  • okun duğunu bilelim her okuduğun haberin altına yo...
  • öncelikle başkanımıza ve ekibine başarılar dilerim...
  • EY ALUCRALIYIM DİYE GEÇİNEN İSTANBUL DA YAŞAYANLAR...

Dinimiz İslam

Kur'an-ı Kerim Dinle






































































































































































 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi