Skip to content
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Askerlerimiz arrow ALIC'IN FAYDASI
ALIC'IN FAYDASI Yazdır E-posta
Pazar, 07 Ekim 2012

Alıç

alıc

alıc

Diğer İsimleri : Ekşimuşmula, Barutağacı, Yemişen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine

Botanik Bilgi : 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir.Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor.Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.

Alıçın Faydaları :

Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar. Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Alıç ın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.

Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kalp kaslarını güçlendirici, kalpritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbigüçlendirici özellikleri de bulunuyor.

Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir.

Alıçın Kullanım Şekli :

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.

Alıç Çayı
Alıç nedir ve alıç faydaları nelerdir? Alıç üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin kardiyovasküler sistem sağlığı için birçok yararlı özellikleri olduğunu ortaya koymuştur.

Alıç yapraklarından, çiçekleri ve meyvelerinden yapılan ilaçlar avrupada reçeteli ilaç biçiminde satılıyor.

Latince adı Crataegus monogya olan alıç bitkisi, birçok kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılacak bitkilerin başında gelir.

Triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar alıç bitkisinde bulunan ve de kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösteren bileşiklerdir.

Alıç çayı Hazırlanışı : İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıç bitkisi bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.

Yalnızca çiçekli alıç yaprağının tedavi edici olarak kullanılması gerektiği, çiçeksiz yaprağı ve alıç meyvesi nin etkisinin tedavide yeterli olmadığı belirtiliyor


İnsan; az bir tefekkürle ne kadar değerli, ne kadar zengin, ne kadar asil bir varlık olduğunu anlar. Sahip olduklarımızı görmek için önce bakabilmeliyiz. Hani Üstad demiş ya; ‘güzel bakan güzel görür, güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayattan lezzet alır’ diye. Bakmasını bilmeyene hiçbir güzelliği gösteremezsiniz, duymasını bilmeyene hiçbir hakikati duyuramazsınız. Güzellik herkeste makes bulsun istiyorsanız, öncelikle bakmasını öğretmelisiniz insanlara. Bakmasını bilen güzel olanı görür zaten, düşüncesi güzelleşir onun, hayatı tatlanır.

İnsanımızın dikkatini biraz daha yoğunlaştırmak için, bu sayımızda daha çok sahip olduğumuz değerlere yer verdik. Değerlerimizin bizi ne kadar zenginleştirdiğini, ayrıcalıklı kıldığını, hayatımızı anlamlandırdığını anlayalım diye, üzerine basa basa ortaya koyduk, bakışları güzelleştirerek onlara çekmek istedik. Umarız güzel görme adına, güzeli görme adına, En Güzele varma adına, sahip olduklarımızın değerini bilme adına yaptığımız bu çabamız bir karşılık bulur okuyucularımızda.

 

ALIÇ: ALIÇ ARA: EL-ÜCRA: ALUCARA: ALUCRA

Kıssa bu ya; rivayete göre Fatih Sultan Mehmet ordusuyla Koyulhisar'ı almış ve Şebinkarahisar civarına gelmiştir. Trabzon istikametine gitmesi için de en kestirme yol olarak Alucra hattından geçmesi gerekiyordur. Orduyla yolculuğu sırasında Alucra önlerine kadar gelir. Burada ulaşımı engelleyecek kadar sık ormanla karşılaşan Fatih, ordusuna yol açmak için özel baltacılar tutar ve kendine geçit güzergâhı oluşturur. Bu arada Alucra'da konaklar. Karargâh Allu'da, ordusu ise Zun'da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada alıç ağacının çok olmasına binaen askere iaşe için alıç aranmasını emreder. Alıç ara, aluç ara emri daha sonra Alucara’ya döner ve bu bölgenin adı olur.

Kıssa ne kadar doğrudur, doğruysa Alucra’nın bu tarihten önceki adı nedir gibi konulara girmeyeceğiz. Sadece alıç hakkında birkaç önemli noktayı hatırlatacağız.

Eskiden turşusu yapılırdı alıçın. Halen yapan var mıdır, bilmiyoruz ama yapan kârdadır diyebiliriz. Turşusu bir yana, dalı budağı, meyvesi yaprağı, yani her şeyiyle şifadır alıç:

Kullanılışı: Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.

Alıçın Faydaları:

  • Kalp rahatsızlıkları: Alıç meyvesi marmelat yapılıp yenmeye devam edilir ya da Alıç çiçeği, yaprağı, oğul otuyla beraber demletilip balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
  • Zayıflama kürü: Alıç çiçekleri demlenip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Boğaz iltihabi: Alıç çiçekleri demlenip gargara yapılır ve içilmeye devam edilir.
  • Sinirleri yatıştırıcı: Alıç çiçekleri kedi otuyla beraber demlenip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
  • Kabızlık giderici: Alıç meyvelerini yemek kabızlığı giderir.
  • Kaşıntı: Alıç yemek kaşıntıları giderir.
  • Damar tıkanıklığı: Alıç meyvesi yemek, damarları genişletir.
  • Böbrek kumları: Alıç meyvesi yemek böbrek kumlarını döker.
  • Uykusuzluk: Alıç meyvelerini yatmadan bir saat önce yemek uyku getirir.
  • Yüksek Tansiyon: Alıç çiçeği demlenip, içilir. Meyvesi marmeladı yenir.

Halk arasında kalbin en iyi ilacı olarak bilinen alıç için Avrupa'da yapılan araştırmalarda bunu doğruluyor. Alıçın yapılan araştırmalarda kan basıncını dengelediği, kalbin kasılma gücünü çoğalttığı, kalbe ve beyne kan akışını artırdığı ve kalbi, kalp ritim bozukluğuna karşı koruduğu tespit edilmiştir. Kronik kalp yetmezliği olan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda olumlu etkileri saptanmış, bu bitkinin kullanımının güvenilir oluşuna dikkat çekilmiştir. Aynı zamanda alıçın, kalp yetmezliği hastalarının kullanmış olduğu ilaçlarla etkileşime girmediği tespit edilmiştir. Meyvenin, kalbin fazla çalışmasını engelleyerek kalp atışı sıklığını azaltıcı etkileri ile kan damarlarının çeperlerini kuvvetlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışında da düzenleyici bir etki yapar. Damarları genişleten ve kalbe kan ve oksijen akışına yardımcı olan (bioflavononid) alıçta yüksek oranda bulunur. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu, alıçı kalp yetmezliğinde kullanmaya onay vermiş, bazı Alman tıp doktorları da reçetelerde kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olarak göstermişlerdir.

Alucra İmam Hatip Lisesi Sıra'dan Dergisi


Son Güncelleme ( Pazar, 02 Haziran 2013 )
 

Askerlerimiz

ONURCAN YAYIKCI ASKER OLDU

ImageOnurcan Yayıkcı Amasyada Asker

 
ENES ASKERE GİDİYOR

Image ENES KARACAYIR ASKERE GİDİYOR

 
ASKER OSMAN

 Image OSMAN YAYIKCI ASKER OLDU

 
YALCIN VERMES ASKER OLDU

Image MEHMET VERMEZİN OĞLU YALCIN CAVUŞ TALİMGAHINDA

 
METİN ASKER OLDU
 Image METİN PACACI AMASYADA ASKER OLDU
 
MESUT AĞCA DA ASKER
Image MUSTAFA AĞCA'NIN OĞLU MESUTTA DENİZCİ
 
RAMAZAN YAYIKCI ASKER OLDU
HÜRMÜSGİLİN RAMAZANDA ASKER
 
MEHMET AĞCA ASKERE GİDİYOR
Image MEHMET AĞCA ASKER GİDİYOR
 
ALİHAN YANIKDAĞ ASKER OLDU
Image YÜCEL YANIKDAĞ'NIN OĞLU ALİHAN ASKER OLDU
 
EMRE AĞCA ASKERDEN DÖNDÜ
Image  HACIGİLİN EMRE ASKERDEN DÖNDÜ
 
HACI GİLİN EMRE ASKER
Image  HACIGİLİN AYDIN AĞCA NIN OĞLU EMRE ASKERE GİDİYOR
 
YAVUZ AĞCA ASKERE GİDİYOR
Image  YAVUZ AĞCA 7 KASIM 2013 ASKERE GİDİYOR
 
OĞUZ AĞCA YA HAYIRLI TESKERELER
Image OĞUZ AĞCA ASKERDEN DÖNDÜ
 
Askerlerimiz

AskerlerimizYeni askere gidecek olanlar, askerden döncecek olanlar, askerlik yapacağı yerler ve daha bir çok detayı bu bölümde bulacaksınız.

 

Mobil Aidat

Mobil Aidat

Üye Girişi

Üye Girişi

Atatürk Köşesi

Duyurular



DÜĞÜN GÜNLERİ

DÜĞÜN NİŞAN GÜNLERİNİZİ BURDAN YAYINLAYALIM



Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
nuri
selaattin SÜLEYMANOĞLU'NA HAYIRLI UĞURLU
Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Kaybettiklerimiz

Sanal Mezarlık

Chat

Herkes burada, sen neredesin?
Chat
Chat için üye girişi yapmalısınız!
Üye Ol

Okuyucu Yorumları

  • Allah kabul etsin. Makamı Cennet inşallah.
  • Bir iğdecikli olarak O'nunla gurur duyuyorum. Rabb...
  • okun duğunu bilelim her okuduğun haberin altına yo...
  • öncelikle başkanımıza ve ekibine başarılar dilerim...
  • EY ALUCRALIYIM DİYE GEÇİNEN İSTANBUL DA YAŞAYANLAR...

Dinimiz İslam

Kur'an-ı Kerim Dinle






































































































































































 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi