Skip to content
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Haberler arrow Mezmek Karyesi(İğdecik Köyü) Vakıf Cami Beratı
Mezmek Karyesi(İğdecik Köyü) Vakıf Cami Beratı Yazdır E-posta
Çarşamba, 30 Kasım 2011

Osmanlı Arşivinde Hicri 1278 ( 1862) tarihi ve Dosya 375, Gömlek No 6, Fon Kodu A.MKT.NZD ile kayıtlı, konu özeti itibarıyla da “Alucra nahiyesinin Mezmek karyesindeki Vakıf Camii’nin imamet ve hitabetine mutasarrıf olan Abdullah’ın beraatının yeni

 

mezmekigd_1


Osmanlı Arşivinde Hicri 1278 ( 1862) tarihi ve Dosya 375, Gömlek No 6, Fon Kodu A.MKT.NZD ile kayıtlı, konu özeti itibarıyla da “Alucra nahiyesinin Mezmek karyesindeki Vakıf Camii’nin imamet ve hitabetine mutasarrıf olan Abdullah’ın beraatının yenilenmesi” olarak belirtilmiş olan belgeyi sizlerle paylaşacağız. 

 

Dikkatli okuyucu fark edecektir, o tarihte Alucra henüz nahiye konumundadır ve Mezmek köyünde de bir vakıf camisi bulunmaktadır. Bunun gösterdiği önemli nokta o zamanlarda Mezmek Karyesinin konumudur. Zira cami bulunmayan yerlerde mescid vardır. Caminin mescidden farkı ise burada Cuma namazı kılınabilmesidir. Orta Karadeniz Tarihinin Kaynakları Kapsamında Alucra’nın yapısını inceleyen yazımızda görüleceği gibi camî bütün yerleşim birimlerinde değil işlevsel önemi olan veya nüfus itibarıyla kalabalık köylerde bulunmaktadır.

 

mezmekigd_1

 

"Hakk Celle ve Ala hazretleri

 

mezmekigd_1



Şevketlu Mehabetlu Kudretlu Kerametlu Azametlu şehinşah-ı cihan zıllullah-ı filalem efendimiz hazretlerinin mübarek ve mes'ud vücud-ı hümayunların alam-ı kevniyeden masun ve mahfuz buyurub erike-i saltanat-ı mülukanelerinde ebed-nümun buyursun amin.Nezaret-i Celile-i Evkaf-ı Hümayun-ı Mülukaneye mülhak evkafdan Karahisar-ı şarki Kazasında Alucra nahiyesine tabi' Mezmek karyesinde vakı' Cami'-i Şerifenin bu kulları ba- berat-ı alişan mutasarrıf olduğum hitabet ve imamet cihetlerimin bu kerre vuku'bulan culus-ı humayun-ı meymenet-me'nus-ı şahaneleri şerefine mebni tecdid lazım gelmiş olduğu muhat-ı ilm u alem aray-ı tacdaraneleri buyuruldukta bahr-ı eltaf-ı mülukanelerinden mutazarrrı'dır ki yedimde bulunan berat-ı mezburun Evkaf-ı Hümayunda battala hıfzıyla tecdiden mücedded bir kıt'a berat-ı şerif i'tası hususuna emr u irade-i mülukanelerinin şeref-suduru niyazıyla takdim-i arzuhal ,çakeriye ictisar kılındı.Ol bab da ve kaffe-i ahvalde emr u ferman-ı hümayun -ı şevket-makrun Şevketlu Mehabetlu Kerametlu Azametlu Şehinşah-ı Cihan-Penah Efendimiz hazretlerinindir.

Bende Abdullah kulları mutasarrıf-ı ciheteyn-i mezbureteyn
Evkaf-ı Hümayun Nezaret-i Behiyyesinden iktizasına himmet olunmak deyu buyuruldu"
Bu yazının okunmasında büyük emeği olan “Osmanlıca Sevdalıları Grubu” üyesi Sayın Rumeysa ODABAŞ’a şükranlarımı sunarım.  Zira Osmanlıca belgeleri okuma konusunda ihtisas sahibi olan pek çok hemşehrimiz olmasına ve kendileriyle bir şekilde temas içinde olmama rağmen bu konuda ne kadar sıkıntı çektiğimi ben bilirim. Sayın Erdem EKŞİ de bu konuda yaşanan sıkıntılardan haberdardır. Bunun istisnası yakın zamanda tanıştığım İğdecik (Mezmek) Köyünün Kuzkaya mahallesinde Şaban TAŞTAN’dır. Kendisi memleketine yardımcı olmak için 1835 yılının Nüfus kayıtlarını okumaya başlamıştır. Bunları okuyup hazırladıkça sizlerle buluşturacaktır. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bu zaman kadar sizlere yansıttığım Osmanlıca kayıtları okuyanlar çok azı hariç hep Alucra ile ilgisi olmayan ama ricamız üzerine bizi kırmayarak zamanını feda eden kişilerdir. Bu itibarla kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Saygılarımla,
Murat TOSUN
www.alucra.com

Son Güncelleme ( Pazar, 02 Haziran 2013 )
 

Mobil Aidat

Mobil Aidat

Üye Girişi

Üye Girişi

Atatürk Köşesi

Duyurular



DÜĞÜN GÜNLERİ

DÜĞÜN NİŞAN GÜNLERİNİZİ BURDAN YAYINLAYALIM



Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
nuri
selaattin SÜLEYMANOĞLU'NA HAYIRLI UĞURLU
Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Kaybettiklerimiz

Sanal Mezarlık

Chat

Herkes burada, sen neredesin?
Chat
Chat için üye girişi yapmalısınız!
Üye Ol

Okuyucu Yorumları

  • Allah kabul etsin. Makamı Cennet inşallah.
  • Bir iğdecikli olarak O'nunla gurur duyuyorum. Rabb...
  • okun duğunu bilelim her okuduğun haberin altına yo...
  • öncelikle başkanımıza ve ekibine başarılar dilerim...
  • EY ALUCRALIYIM DİYE GEÇİNEN İSTANBUL DA YAŞAYANLAR...

Dinimiz İslam

Kur'an-ı Kerim Dinle






































































































































































 
KDS Konsepti | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi